Photonics Center nimitti ensimmäiset osaajansa

Business Joensuun hallitus teki päätöksen Photonics Center Oy:n perustamisesta toukokuun lopulla. Nyt yhtiö julkistaa ensimmäiset asiantuntijanimityksensä. Fotoniikkaliiketoiminta kuuluu Joensuun seudun strategisiin kärkitoimialoihin. Alalta haetaan voimakasta kasvua, jota vauhdittamaan osaamis- ja palvelukeskus Photonics Center on perustettu.

Simo Valling (oik.) tarttuu toimeen Photonics Centerin myynti- ja liiketoiminnan kehitysjohtajana. Hän tulee vastaamaan yhtiön palveluiden myynnin, markkinoinnin ja tuotteistuksen johtamisesta ja toteuttamisesta sekä niiden laadukkaasta toimittamisesta asiakkaille. Lisäksi hän osallistuu Joensuun seudun fotoniikkaekosysteemin kehitykseen.

 Joni Andersin puolestaan aloittaa Photonics Centerin teknisen asiantuntijan tehtävissä. Hän vastaa laite- ja infrapalveluiden kehittämisestä, tuottamisesta asiakkaille, laitteiden ylläpidosta sekä palveluiden koulutuksista. Hän toimii myös keskuksen monipuolisena teknisenä ja palveluosaajana asiakkaiden suuntaan. Sekä Valling että Andersin aloittavat tehtävissään 1. lokakuuta.

Simo Valling tuo mukaan kokemusta kansainvälisestä kasvuyritysmaailmasta

Valling valmistui laserfysiikan opinnoista Helsingin yliopistosta vuonna 2003. Jatko-opintojen ja tutkimustyön jälkeen hän siirtyi vuonna 2006 Gasmet Technologiesiin viennin, myynnin ja tuotekehityksen tehtäviin. Vuonna 2013 Valling hyppäsi IT-alalle ja oli perustamassa Futusome Oy:ta. Mohawk Analytics osti viidentoista osaajan yritykseksi kasvaneen Futusomen vuonna 2018.

Valling jatkoi Mohawkin riveissä tukemassa Futusomen fuusiota. Koronapandemian alkaessa hän muutti perheineen Espoosta vanhoihin kotimaisemiin Polvijärvelle.

– Vaimo teki etätöitä ja minä pidin sapattia, Valling kertoo. – Totesimme viihtyvämme seudulla. Kun Photonics Centerillä sitten avautui paikka, se tuntui kuin itselleni tehdyltä ja tilanteeseen loistavasti sopivalta.

– Fotoniikka-ala on hyvin tuttua koulutuksen ja työtaustan kautta. Kasvuyritysvuodet puolestaan auttoivat ymmärtämään kysymyksiä, joiden kanssa Photonics Centerinkin tukemat yritykset painivat: kasvun ilot ja haasteet, kansainvälistymistavoitteet ja intensiivinen liiketoiminnan kehitys. Kutkuttelee päästä mukaan kehittämään vahvan potentiaalin kasvualaa ja vieläpä itselle rakkaalla kotiseudulla.

Joni Andersin odottaa näkevänsä tulevaisuuden innovaatiot tänään

Valmistuttuaan vuonna 2016 konetekniikan insinööriksi Savonia-ammattikorkeakoulusta, Andersin jatkoi oppilaitoksen projekti-insinöörinä. Hän toimi Savonian lasertyöstöaseman pääoperaattorina sekä muun muassa tutkimustyön ja laserlaite-, monirobottisolu- ja 3D-mittauspalveluiden myynnin ja markkinoinnin parissa.
Andersin suorittaa tällä hetkellä myös ylempää amk-tutkintoa, jonka on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä. Photonics Centeriltä hän kertoo odottavansa innolla mahdollisuutta päästä edistämään alan yritysten toimintaa.

– On todella kiinnostavaa päästä läheisemmin tutustumaan erilaisiin yrityksiin ja näiden projekteihin. Koulutuksen ja työn puolesta minulta löytyy paljon kokemusta laserlaitteista, mutta se on vain pieni siivu fotoniikka-alasta. Savonialla pääsin tutustumaan moniin laseralan mahdollisiin tulevaisuuden teknologioihin
– Photonics Centerin kautta uskon näkeväni huomispäivän innovaatiot fotoniikan laajemman kirjon osalta!

Photonics Center tukee fotoniikkaliiketoiminnan kasvua Joensuun seudulla

Photonics Center on fotoniikan osaamis- ja palvelukeskus, joka tuo fotoniikka-alan toimijoiden saataville keskeisiä palveluja, kuten yhteiskäyttöiset laitteet sekä monipuoliset toimitilat. Photonics Center panostaa laitepalveluihin tarjoamalla mm. Suomessa ainutlaatuisen palvelun kamera- ja Lidar -moduulien aktiiviseen kohdistamiseen, kokoonpanoon sekä koetuotannon mahdollistavaan testaukseen.

– Photonics Center laittaa nyt uuden vaihteen silmään ja suuntana on kansainvälisesti ainutlaatuinen kokonaisuus. Hienoa, että saimme Photonics Centeriin kovat ja innokkaat ammattilaiset. Simon kansainvälinen myynti- ja palveluosaaminen, kasvuyrittäjyyskokemus, ja Jonin tekniset kyvyt tulevat kovaan käyttöön Joensuun seudun fotoniikkaliiketoiminnan kasvattamisessa, toteaa Photonics Center Oy:n hallituksen puheenjohtaja Harri Palviainen.

Keskuksen tiloja otetaan käyttöön vaiheittain ja ne sijaitsevat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella, fotoniikan instituutin vieressä. Tilat omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy. Keskuksen muina yhteistyökumppaneina ja palvelun tarjoajina toimivat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Riveria.

Photonics Center Oy on keskuksen markkinoinnista, myynnistä ja operoinnista vastaava yritys ja Business Joensuun kokonaan omistama tytäryhtiö.

Lisätiedot:
Harri Palviainen, toimitusjohtaja, Business Joensuu Oy
, +358 500 967 744

Simo Valling, myynti- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja, Photonics Center Oy
+358 50 381 8829

Joni Andersin, tekninen asiantuntija, Photonics Center Oy
+358 40 517 0486